lauantai 18. helmikuuta 2012

Itsenäisyyspäivä

Eilen Kosovo juhli nelivuotista itsenäisyyttään. Pristina oli täynnä Kosovon, Albanian ja Yhdysvaltain lippuja kantavia ihmisiä, ja olipa myynnissä Saksankin lippuja. Minusta Albanian lippujen huiskuttelu oli tässä tilanteessa kauhean mautonta.  Kosovo itsenäistyi, koska aikanaan sorretussa asemassa olleet albaanit halusivat vapautua Serbian ikeen alta, mutta jos tässä nyt meinataan olla itsenäistä valtiota, valtiollisen ilonpidon pitäisi olla yhtäläisesti kaikkia varten.  Olisikohan Serbian lipun viemisestä juhlallisuuksiin saanut turpiinsa? Tai romani- tai ashkalilipun?

Kaupungin järjestämät koristukset Äiti Teresa -kadulla olivat pelkkiä Kosovon lippuja. Katukylteissä yritetään kädenojennusta serbien suuntaan, mutta serbiankieliset versiot on usein sotkettu. Pois pakkoserbia -aktivistit asialla – paitsi ettei Kosovon kouluissa ole pakkoserbiaa.







































maanantai 13. helmikuuta 2012

Säätä

Viime viikko vierähti Belgradissa EVS-jakson puolivälipalautekoulutustapahtumassa. Puhuimme siitä, mitä olimme oppineet ja mitä aiomme vielä oppia – hyödyllistä. Sitä paitsi hotellin tasaisen lämpimät sisätilat olivat miellyttävät. Ulkona oli sitäkin kylmempi. Vapaapäivänä kuljimme muiden kosovolaisvapaaehtoisten kanssa kaupungilla ja osoittelimme toisillemme matkamuistoja, joissa Kosovo oli sisällytetty Serbian karttaan. Ei se tietenkään mikään yllätys ollut. Kosovolainen matkapuhelinliittymäkään ei toiminut Serbiassa. Tutkimme myös linnoitusta – parempi kuin Suomenlinna, sanokaa minun sanoneen – ja kävimme rakenteilla olevassa pyhän Savan katedraalissa. Sava oli se heppu, joka vuonna 1219 neuvotteli Serbian kirkolle autokefalian, ja katedraalista tulee varmasti komea.

Matkustimme Belgradiin Skopjen kautta, koska emme olleet varmoja, pääseekö Kosovosta suoraan emo-Serbiaan ilman Serbian leimaa passissa. Skopjessa odottelimme yöjunan lähtöä kiiltävässä ostoskeskuksessa, joka tuntui aivan ihmeeltä. Juna oli jäätävän kylmä, mutta minulla ei ollut hätää: ohut silkkimakuupussi täytti tehtävänsä yllättävän hyvin.

Fushë Kosovassa koulut ovat lumen ja pakkasen vuoksi kiinni. Yritin kiusoitella Erduania ja Erdisania kyselemällä, onko nyt kamalan tylsää, kun on loma, mutta he vain hymyilivät hämmentyneesti. Muistan, kuinka jonain ala-astetalvena toivoin, että lämpötila laskisi alle pakkasrajan – joka Keravalla oli jotain muuta kuin täkäläinen noin -10 celsiusastetta – mutta ei se koskaan laskenut. Välillä tekisi mieleni sanoa, että minun lapsuudessani kouluun kyllä mentiin säässä kuin säässä, mutta kai se täällä on vähän eri asia, kun kouluja ei juuri lämmitetä. Oppimiskeskukseenkin saapuu korkeintaan muutama lapsi päivittäin.

Pakkanen aiheuttaa senkin, että useimmat vesiputket, mm. pyykinpesukoneeseen johtava, ovat jäässä. Pari päivää ennen Belgradiin lähtöä perheeni äiti Shpresa tarjoutui viemään pyykkini naapuriin pestäväksi sillä välin, kun olisin töissä. Kotiin palattuani hän kertoi, että sähköä ei ollut ollut koko päivänä, joten hän oli pessyt vaatteeni käsin. Vahingosta viisastuneena pesin eilen pyykkini itse. Kesken prosessin Shpresa saapui kylpyhuoneeseen ja alkoi päivitellä: miksi sinä nyt täällä pyykkäät, kyllähän minä ne pesisin samalla kuin muidenkin vaatteet. Sanoin, että vaatteet ovat minun ja minä ne pesen, ja lopulta Shpresa taipui. Hän ei kuitenkaan osannut antaa asian kokonaan olla, vaan jäi taakseni seisomaan ja neuvomaan minua pyykinpesussa. Joskus toivon, että hän huolehtisi vain omista asioistaan, mutta tiedän, ettei sitä vaihtoehtoa ole tarjolla. Tavallaan se on somaa.

Talvisää voi olla vaarallinenkin. Koko eilispäivän katselimme televisiosta uutisia Prizrenin lähellä tapahtuneesta lumivyörystä, joka tappoi yhdeksän ihmistä. Raunioista saatiin yhdentoista tunnin jälkeen pelastettua 6-vuotias tyttö, joka on nyt huomion keskipisteenä.

keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Pakkasta

Pakkasta on paljon ja lapsia keskuksessa vähän. Tänä aamuna paikalle ei ilmaantunut yhtäkään eka- eikä tokaluokkalaista, joten tyydyimme pelaamaan korttia tuutorien kanssa. Aamun toiseen ryhmään saapui sentään neljä lasta, joista yhdellä oli pikkusisko mukana. Pelasimme kymmenen kautta vähentämistä hammastikuilla. Keksin pelin vasta vähän aikaa sitten enkä ollut kokeillut sitä aiemmin, joten oli kiva tehdä se pienen ryhmän kanssa, vailla huolta siitä, että lasten into häiritsee muiden opiskelua. En olisi uskonut heidän pitävän pelistä niin paljon. Idea on yksinkertaisuudessaan se, että neljästäkymmenestä kymmenen nippuihin sidotusta hammastikusta vähennetään aina nopan osoittama määrä, ja ensimmäisenä tyhjin käsin jäänyt voittaa.

Henkilökohtaisesti pidän lumesta ja pakkasesta, kun satun asumaan talossa, jonka keittiö on lämmin kuten omakin huoneeni silloin, kun sähköt toimivat. Katujen jäinen liukkaus on kyllä vaarallista. Jo kaksi tuttua on satuttanut itsensä pahasti.