lauantai 9. heinäkuuta 2011

Tungjatjeta! Unë jam Katri.

Sain rokotteet lavantautia, A- ja B-hepatiittia sekä puutiaisaivotulehdusta vastaan. Veisikauhurokotetta lähiapteekissani ei ollut, mutta keskustasta löytyy – täytyy siis vain hakea se ennen ensi viikon pistosaikaa.

Tarvitsen rokotteita siksi, että lähden syyskuussa Kosovoon. Tulen viettämään siellä yhdeksän kuukautta Eurooppalaisessa vapaaehtoispalvelussa (European Voluntary Service, EVS), joka on osa EU:n Youth in Action -ohjelmaa. Työpaikkani tulee olemaan järjestö nimeltä Balkan Sunflowers. Järjestö ylläpitää Pristinan läheisyydessä neljää oppimiskeskusta, joihin lapset voivat tulla koulun jälkeen tekemään läksyjä, osallistumaan harrastustoimintaan ja syömään lämpimän aterian. Yhteisöjä, joissa keskuksia on, kuvataan englanninkielisessä hankehakemuksessa sanalla disadvantaged, jonka suomentaminen on aina ollut minulle vaikeaa – NetMOTin tarjoama vähäosainen taitaa olla aika hyvä. Muutakin toimintaa on: Balkan Sunflowers mm. järjestää vuosittaista romanielokuvafestivaalia ja toteuttaa erilaisia paikallisia vapaaehtoishankkeita.

Balkan Sunflowers vastaanottaa samanaikaisesti viisi EVS-vapaaehtoista eri maista. Minun lähettävä järjestöni on Kansainvälinenvapaaehtoistyö ry (KVT), jossa olen toiminut pitkään. EVS-rahoitus varmistui kesäkuun alussa, ja muutaman sähköpostin ja Skype-haastattelun jälkeen sain vahvistuksen valinnastani juhannusaattona. Olin tuolloin sukulaisten kanssa mökillä, joten sain heti osakseni ystävällistä kiinnostusta. Pikkusiskoni tarjoutui heittämään minut tapauksen kunniaksi järveen, mutta muistettuaan, että viereinen vesialue olikin meri, hän jätti tuuman sikseen.

Olen pitkään suunnitellut vapaaehtoisjaksoa ulkomailla, ja nyt, saatettuani opintoni päätökseen, hetki on otollinen. Balkan Sunflowers on mielenkiintoiseella alueella toimiva kiinnostava järjestö, eikä työ ole vailla yhteyttä koulutukseeni, varsinkaan nyt, kun suuntaan opettajaksi. Toisaalta epävarmuustekijöitäkin on. Olen aina ajatellut, etten tahtoisi majoittua isäntäperheessä, ja juuri isäntäperheessä tulen asumaan. Toisekseen inhoan tupakansavua, jota Kosovossa on kuulemma mahdotonta välttää. Epävarmuus jäi innostuksen jalkoihin. Projekti vain tuntui hyvältä. Tulen oppimaan paljon – vaikken vielä tiedäkään, mitä se tulee olemaan.

2 kommenttia:

  1. Moikka,

    Laitahan sähköpostia, olen itse Kosovossa marraskuun alkuun asti.

    leena.hulkkonen(at)gmail.com

    VastaaPoista
  2. Tuossa alussa mainitsemani rokotteet perustuivat muuten johonkin vanhaan suositukseen. Älkää hyvät Kosovoon lähtijät ottako noin kauheaa määrää pistoksia, vaan tarkistakaa nykyiset suositukset asiantuntijoilta.

    VastaaPoista