lauantai 19. toukokuuta 2012

Sulttaani Suleiman

Katselemme kotona lähes joka ilta turkkilaista tv-sarjaa ottomaanisulttaani Suleimanin (1494–1566) ja hänen hovinsa elämästä. Ymmärrän tekstityksen kirjakielistä albaniaa huonosti enkä puhuttua turkkia lainkaan, joten tapahtumien seuraaminen on vaikeaa. Vihdoin olen sentään päässyt kärryille henkilöiden välisistä suhteista.

Sulttaanin haaremissa on kolme erityisen tärkeää naista: Mustafa-pojan äiti Mahidevran, Hyrem ja uusi, vastahakoinen prinsessa Isabella, joka kaikesta päättäen suunnittelee pakoa Hyremin avustuksella. Wikipedian mukaan Suleiman avioitui myöhemmin Hyremin kanssa. Heidän poikansa Selim II nousi sulttaaniksi isänsä jälkeen, mutta sarjassa Selim ei ole vielä syntynyt. Sen sijaan sulttaanin äiti on juuri luovuttanut Hyremin asunnon ja upean terassin Mahidevranin ja Mustafan käyttöön, mikä kuohuttaa tunteita. Hyremiä yritetään nyt saada kiinni jostain kepposesta, ja palvelijaa kääntämään tämän venäjäksi kirjoitettu päiväkirja.

Sarjan onnellisin ja sympaattisin pari olivat sulttaanin sisar Hatixhe ja Ibrahim Pasha, mutta heillä on nyt surua: vauvaikäinen Mehmet-poika kuoli nukkuessaan äitinsä kainalossa. Lisäksi sarjassa esiintyvät hupaisa haareminvartija ja lipevä mieshenkilö, joka juksaa haareminvartijaa eri tavoin.

Sulttaanin käymistä sodistakin sarjassa puhutaan, mutta niistä ymmärrän vielä vähemmän kuin henkilökohtaisesta elämästä. Yhdessä jaksossa esiintyi paavikin, ilmeisen katalissa aikeissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti