lauantai 3. syyskuuta 2011

Leimaa etsimässä

Olen saapunut maahan laittomasti, kulkematta yhdenkään rajatarkastuspisteen kautta. Minulla on passissani ainoastaan mielikuvitusvaltion leima. Muiden Balkan Sunflowersin EVS-vapaaehtoisten asiat ovat yhtä hullusti – siis Serbian viranomaisten näkökulmasta. Siksi emme voi ylittää Kosovon ja (muun) Serbian välistä rajaa emmekä saapua Serbiaan edes Montenegron kautta, ja siksi lähtiessämme sunnuntaina tulovalmennukseen Sarajevoon meidän on ensin matkustettava Montenegron pääkaupunkiin Podgoridcaan ja vaihdettava siellä bussiin, joka matkallaan Bosniaan ja Hertsegovinaan ei kulje Serbian kautta.

Serbia ei tunnusta Kosovon itsenäisyyttä, joten serbiviranomaisten näkökulmasta olen tällä hetkellä Serbiassa; laittomasti, koska ainoastaan Kosovon viranomaiset ovat tarkistaneet passini. Jotta Kosovoon lentäen tai Albanian tai Makedonian kautta saapuneet ulkomaalaiset voisivat matkustaa Serbian ja Kosovon väliä vapaasti, he tekevät usein kierroksen Makedonian kautta Serbiaan ja sieltä suoraan Kosovoon saadakseen passiinsa Serbian leiman. Leima on voimassa 90 päivää, mutta sen voimassaolo peruuntuu, jos poistuu Kosovosta Albanian tai Makedonian kautta tai lentää Pristinaan. Kosovon leiman voi tosin pyynnöstä lentokentällä välttää. Bradtin opaskirjan mukaan joillain alueella työskentelevillä ulkomaalaisilla on leimaongelmien vuoksi jopa kaksi passia.

Bosniasta ja Hertsegovinasta Serbiaan saapuminen on kaikkien osapuolten mielestä laillista. Siispä otamme tulovalmennuksen jälkeen yöbussin, joka ajaa Kosovoon Serbian kautta. Samalla saamme toivottavasti Serbian leimatkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti