keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Kolmannen vuosituhannen koulu

Kerroin joulukuussa, että Kosova Education Center (KEC) järjesti oppimiskeskuksessa viikon mittaisen koulutuksen. Kouluttajat olivat kokeneita opettajia, jotka työskentelevät KECin ylläpitämässä Kolmannen vuosituhannen koulussa (Shkolla Mileniumi i Tretë). Toinen heistä lupasi, että voisin halutessani vierailla koulussa. Maanantaina sitten soitin hänelle. Se oli elämäni ensimmäinen albaniankielinen puhelu – olin tosi ylpeä itsestäni. En ymmärtänyt ihan kaikkea, mitä hän sanoi, mutta saimme sovittua kaiken tarpeellisen eiliseen vierailuun liittyen.

Ensinnä on sanottava, että Mileniumi i Tretë on tosi hyvä koulu. Opettajat ovat ammattitaitoisia, koulutalo tilava, luokkahuoneet lämpimiä ja viihtyisiä, tarvittavat opetusvälineet tarjolla. Opetus perustuu asioiden ymmärtämiseen: esimerkiksi ekaluokan matematiikan opetustuokiossa lapset keksivät tarinoita ja niihin liittyviä laskuja.

Koulussa ei näyttänyt olevan välitunteja, vaan aiheesta toiseen siirryttiin joustavasti. Opetustuokioita varten lapset kokoontuivat taulun eteen pienille tuoleille; itsenäisiä tehtäviä tehtiin vaihtuvissa ryhmissä eri puolilla luokkaa olevien pöytien ääressä. Tehtävänsä valmiiksi saaneet lapset loikoilivat matoilla lukemassa.

Oli inspiroivaa nähdä taitavia opettajia työssään. Erityisen esimerkillistä oli heidän rauhallisuutensa: jos lapsi laski opetustuokiossa väärin, hän sai tarkistaa tuloksen konkreettisten välineiden avulla ja huomata itse, mikä pitää korjata. Toisaalta oli surullista nähdä, mitä koulutus voi olla ja mitä se esimerkiksi meidän keskuksen lapsille ei ole.  Mileniumi i Tretën lukuvuosimaksut ovat 2000 euroa ja rapiat: useimmille kosovolaisille se on yli puolen vuoden ansiot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti