tiistai 24. tammikuuta 2012

Lumileikkejä

Lauantain vastaisena yönä satoi reilusti lunta. Aamupäivällä koko naapurusto tuntui olevan tavallista touhukkaammalla tuulella: oma kuopuksemme peuhasi hangessa pelkissä pitkissä kalsareissa ja villapaidassa, ja naapurin perheen naisväki oli kadulla lumisotasilla. Kanat olivat hupaisa näky kinoksissa kahlatessaan.

Aloitin päivän lumileikit rakentamalla lumilyhdyn. Sellainen ei ilmeisesti ole täällä tapana, sillä puuhani nähdessään Erdisan juoksi kadulle ja palasi hetken kuluttua mukanaan joukko lapsia, jotka tahtoivat osallistua ”pingviinien talon” rakentamiseen. Sen jälkeen seurasin Ensarin ja hänen serkkunsa lumisotaa, lapioin lunta lasten kanssa ja osallistuin hetken naapurin poikien lumipallotteluun rauniotalojen liepeillä. Lumi ei sinänsä ole Kosovossa harvinaista: Peter kertoi, että Shtimessä saa kahlata polviaan myöten, ja uutisten mukaan tiet ovat Prizrenissä olleet tukossa. On lumesta harmia täälläkin: uskon, että sää liittyy jotenkin siihen, että sähköt ovat meillä olleet lauantaista saakka lähes poikki. Iltojen viettäminen perheen kanssa pimeässä istuen on omalla tavallaan meditatiivista. Keittiöön tosin saadaan virtaa paremmin kuin muihin huoneisiin. Joku omatekoinen viritelmä siihen liittyy.


































Lauantai-iltapäivänä leivoin perheen äidin kanssa pitaa. Tässä ohje:

PERUNAPITA
Taikina: jauhoja, vettä ja suolaa sopivassa suhteessa
Täyte: raastettuja perunoita ja sipuli, mausteina suolaa ja pippuria
Voiteluun öljyä

Pyöritä taikinasta palloja ja kaulitse ne lätyiksi. Valele lätyt öljyllä, levitä käsin. Nosta aina kaksi lättyä päällekkäin öljypuolet vastakkain. Venytä tuplalätyt yksi kerrallaan pyyheliinan päällä – ilmassa roikottaminen auttaa. Venytä reunoja myöten mahdollisimman ohueksi. Levitä täytettä kaaren muotoon lätyn reunan tuntumaan hiukan yli puolikaaren matkalle. Käännä lätyn reunaa kaaren keskikohdasta vähän täytteen päälle ja nosta pyyheliinan reunaa hitaasti: taikina kiertyy rullalle. Asettele taikinarulla öljyllä voideltuun vuokaan spiraalin muotoon. Seuraava taikinarulla jatkaa spiraalia. Ripottele vielä päälle öljyä. Paista puu-uunissa puoli tuntia ja rapiat.

Myös kaali ja fetajuusto ovat hyviä täytteitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti